Hogescholen gaan tools ontwikkelen voor snelle voorbereiding van woningbouwprojecten

Hogeschool Utrecht en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen gaan samen met het bedrijfsleven gereedschap ontwikkelen waarmee het voortraject van sociale woningbouwrenovatie sneller en beter kan. De hogescholen hebben onlangs een subsidie ontvangen om de ‘Lean Project Preparation Toolbox’ in twee jaar te ontwikkelen. Martin van Dijkhuizen van Lectoraat Building Future Cities geeft uitleg.

Waarom zijn deze tools nodig?

De opgave voor sociale woningbouwrenovatie in Nederland is enorm. De woningen moeten na renovatie veel energiezuiniger zijn. Maar corporaties en bewoners willen de renovatie snel, van hoge kwaliteit, duurzaam, goedkoop en met weinig overlast. Wij zien nu al dat de bouwsector grote moeite heeft om aan deze verwachtingen te voldoen. En in de komende jaren dreigt een tekort aan gekwalificeerde arbeid. Wij verwachten dat de bouwbedrijven met de juiste tools aan de verwachtingen kunnen voldoen.

Dus leanprincipes toepassen in de uitvoering?

Ja dat helpt. Maar de bouwbedrijven hebben de afgelopen jaren niet stilgezeten. Bouwbedrijven passen lean-principes toe en de realisatie van sociale woningbouwprojecten is duidelijk beter onder controle. Maar het proces voorafgaand aan de realisatie van de sociale woningbouwrenovatie (het voortraject) is vaak verre van optimaal. Actoren in dit voortraject geven aan dat er sprake is van miscommunicatie, late wijzigingsvoorstellen, gebrekkige sturing en omissies. Het gevolg is dat de bouwpartijen in het voortraject van sociale woningbouwrenovaties relatief veel kosten maken, het voortraject lang duurt en niet optimaal is. Daarom willen wij in de komende twee jaar de vraag beantwoorden: Hoe kan het voortraject van sociale woningbouwrenovatieprojecten efficiënter en effectiever gemaakt worden. Dit willen we vanuit een algemene procesaanpak (toolbox) inclusief bijbehorend procesinstrumentarium (tools) die naar gelang de situatie flexibel kan worden ingezet.

Wat bedoel je met een algemene aanpak die flexibel kan worden ingezet?

We verwachten dat we een figuurlijke gereedschapskist kunnen maken met daarin gereedschap die we kunnen gebruiken om het voortraject van sociale woningbouwrenovatie efficiënter en effectiever te maken. Echter net zoals met een echte klus moet je wel je gereedschap afstemmen op de omstandigheden. Een schroef plaatsen met een hamer is best lastig. Zo moet je dat ook zien in het voortraject van woningbouwrenovatie. Als de teamleden waarmee je werkt, niet erg bedreven zijn in de omgang met computers dan heeft het weinig zin om eObeya (een virtuele projectruimte) toe te passen. We streven dus naar een algemene toolbox maar die we inzetten afhankelijk van de omstandigheden.

Hoe gaan jullie de toolbox ontwikkelen?

We merken bij veel bouwbedrijven dat het voortraject van het ene project meer op rolletjes loopt dan het andere project. Vaak hebben de verschillende projectteamleden ook wel verklaringen waarom dit zo is. De kennis van deze projectteamleden gaan we gebruiken. We beginnen inzichtelijk te maken wat nu de succesfactoren zijn van een goed voortraject van sociale woningbouwrenovatie. Dan maken we een concept toolbox die we in 9 sociale woningbouwprojecten gaan uitproberen. Iedere keer checken we wat wel en niet werkt en wanneer, dan kunnen we op basis daarvan onze toolbox weer verbeteren.

Wie doen mee met de ontwikkeling en kunnen nog partijen aansluiten?

We hebben nu een mooi gezelschap van bouwende MKB-ers, adviserende MKB-ers, corporaties en kennisinstellingen (zie hieronder). De subsidie is bedoeld om innovatie binnen het MKB mogelijk te maken. Daarom is onze ambitie ook om de kennis die we opdoen te delen, onder MKB-ers maar ook onder corporaties en niet MKB-ers. We zullen dan ook regelmatig een bijeenkomst organiseren om deze kennis te delen. Maar we nodigen ook nog MKB-ers uit om aan te sluiten in het consortium.

De partners in dit project:

 • Blanksma Groep
 • Ponsioen Installatie Techniek B.V.
 • Vios Bouwgroep
 • Aalberts Bouw
 • I&B ontwikkel bv
 • De Variabele
 • De Leeuw Installatietechniek
 • Weijers Eikhout
 • Talen vastgoedonderhoud
 • Hemink Groep
 • PRIOM
 • Root bv
 • Mitros
 • Portaal
 • Lectoraat Building Future Cities (HU)
 • Lectoraat Lean/World Class Performance (HAN)
 • Lectoraat Model Based Information Systems (HAN)
 • Bouwend Nederland

Vragen of interesse? Neem contact op met Martin van Dijkhuizen.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.