Kort verslag 3e Lean Construction Symposium

Het Lean Construction Symposium in Nederland is weer een feit, voor de derde keer alweer. Waar ging het over en wat heeft deze dag de bezoekers gebracht? Hierbij een korte impressie.

Allereerst gaat het op zo’n dag om het uitwisselen van ervaringen en inspiratie opdoen. Daarvoor kiezen we elk jaar een thema, in dit geval ‘LEAN als LEGO’. Dat heeft enerzijds te maken met de opkomende industrialisatie in de bouw, anderzijds dat gastlocatie Saxion over een heus LEGO Education Innovation Studio beschikt. Het was dan ook de insteek om te laten zien dat de standaardisatie voortkomende uit de industrialisatie niet hoeft te leiden tot eenheidsworst, sterker nog: het vormt –wanneer goed uitgevoerd – de basis voor innovatie!

Daar ging de keynote van Mathijs van Dijk (CEO van WeLL Design) ook over. Bij zijn industrieel ontwerpbureau zijn ze gewend te denken in investeringen. Investeer in een goed productontwerp dat eenvoudig te produceren is en verbeter dat ontwerp continu. Dat past goed bij het lean denken en doen. Deze presentatie was de aftrap voor een vijftal workshops.

Twee workshops hadden letterlijk LEGO als basis. De eerste was in de vorm van een serious game die de complexiteit van de bouw nabootste, met daarin allerlei te maken keuzes en hun gevolgen voor de tijdigheid, kwaliteit en budget van het gebouw. De tweede liet aan de hand van Design Thinking principes zien hoe je het creatieve ontwerpproces kunt stimuleren. Als opwarmer mochten weer een eendje maken van zes legosteentjes, en – rara – niet één eendje was hetzelfde!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Eendjes maken van LEGO

Een andere workshop ging over 3D-printing, waarbij parametrisch ontwerpen vele vrijheden biedt. Iets voor de toekomst in de bouw, maar nu al werkelijkheid in bijvoorbeeld de vliegtuigindustrie. Daarnaast waren er twee interactieve sessies met bouwers, de een met een nieuwbouwconcept en de anders een renovatieconcept. Door interactie met de deelnemers werd gekeken wat er aan deze concepten te verbeteren viel. Dit leverde levendige discussies en inzichten die werden gedeeld.

Tussentijds hebben we in drie totaal verschillende en zeer energieke pecha kucha’s van vier studenten (waarvan een duo) mogen horen wat zij voor hun afstuderen op het snijvlak van lean en de bouw onderzocht hebben en wat de resultaten waren. Het varieerde van one-piece-flow, composiet gebruik, tot voorwaarden voor lean. De uitslag van deze battle hebben we in eerder bericht al bekend gemaakt.

De dag sloten we af met een tweede keynote, nu van Antonie ter Harmsel (directeur Hodes bouwsystemen). Zijn boodschap was dat het van aannemen naar aanbieden gaat. Verderop in het verhaal werd duidelijk dat het niet slechts om technische innovaties draait, maar vooral ook om sociale innovatie (en wat dit betekent qua leiderschap). We moeten het tenslotte samen doen!

Al met al een leerzame en inspirerende dag (zie foto’s) met dank aan alle deelnemers, sprekers en organisatie. Graag tot een volgende keer!

Dit bericht is geplaatst in Bijeenkomsten, LC Summit, Symposium. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.