LEAN is ook leren luisteren…

frits3Het is niet zo moeilijk om de verspillingen te vinden, de ergernis wijst je vaak al de weg.

Toch blijven fouten vaak heel lang in een proces aanwezig en worden ze geaccepteerd omdat ze er nu eenmaal altijd zijn geweest of er gewoon bij lijken te horen.

Vooral nieuwe medewerkers zullen de organisatie vragen stellen over deze vreemde werkwijze en/of aanpak. Dit is dan het moment waarop wij zouden moeten reageren.

De beste dooddoeners zijn antwoorden zoals, ja dit is zoals wij dat doen, en altijd hebben gedaan.

Na een paar weken weten de nieuwe medewerkers niet beter en worden ze onderdeel van het systeem inclusief de geaccepteerde verspillingen en defecten.

Hoe krijgen wij dit onder controle en waar vinden wij de oorzaak?

Vraag 5 keer waarom!

Dit hulpmiddel is de methode als we niet aan “blaming & shaming” doen een heel krachtig instrument mits het goed wordt toegepast.

De ‘waarom?’ vraag gaat hier niet over de schuldvraag maar over het vinden van de echte oorzaak, zodat we deze kunnen aanpassen dan wel elimineren.

Ook de kunst van het weglaten kan hier mogelijk worden toegepast, elimineer zaken die in het proces geen toegevoegde waarde (meer) hebben.

Dit weglaten is prettig want het maakt het proces simpeler en beter te begrijpen voor iedereen die een rol heeft in het proces.

Wacht niet tot een ander je problemen oplost, zet de eerste stap zelf….

Bekijk ook dit youtube filmpje

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>