Leren van elkaar door bedrijfsbezoeken

Onder leiding van: Said Akdim (Syntens)

In samenwerking met: Arnold den Haan (Lean Bouwen & Social Media bij BAM Utiliteitsbouw regio Rotterdam), Linda Cents (Innovatie Manager Talen Vastgoedonderhoud), Sander van der Togt (teammanager infrastructuur Oranjewoud), Jaap Janssens (Directeur Innovatie, Voorbereiding & Supply Chain bij Trijselaar Vermeer), Alicia Dessens (ass ontwikkelaar, kopersadviseur en LEAN coach bij Vink Bouw).

Doel: Leren van elkaar door bedrijven te bezoeken zowel in de bouwketen als inspiratie opdoen daarbuiten.

Huidige situatie:
Het leren van elkaar principe wordt momenteel niet als standaard onderdeel van de werkzaamheden binnen de in de LCN groep aanwezige bedrijven toegepast. Bij het oplossen van problemen moet het Wiel om deze reden steeds opnieuw worden uitgevonden met faalkosten als gevolg.
- Tijdens de LCN bijeenkomst hebben een aantal aanwezige bedrijven aangeven dat de bouwbedrijven momenteel geen prioriteit leggen bij het geven en halen van LEAN kennis bij andere bedrijven in de bouwkolom.
- Tijdens de LCN bijeenkomst hebben een aantal studenten aangegeven momenteel te weinig te leren over LEAN in de Praktijk binnen de bouwkunde opleidingen.
- De binnen het LCN aanwezige bedrijven geven aan geen tot weinig kennis te hebben van het toepassen van LEAN principes bij bedrijven buiten de bouwkolom.

Probleemanalyse:
Door middel van een visgraatdiagram is inzichtelijk gemaakt wat de kernoorzaak is van het feit dat zowel bedrijven onderling, als het onderwijs en bedrijven zich momenteel niet bezig houden met “leren van elkaar”, maar steeds zelf het wiel opnieuw uitvinden.

Wat is onze doelstelling?
Het organiseren en faciliteren van een aantal bedrijfsbezoeken met als doel:

1. Iedereen die meegaat zal per bedrijfsbezoek 1 leerpunt/inspiratiepunt formuleren die hij/zij zou kunnen toepassen binnen de eigen organisatie (of voor studenten binnen een ‘bouwbedrijf’’). Op deze manier voorkom je dat je voor jezelf steeds opnieuw het wiel uit gaat vinden. Alle leerpunten worden verzameld door de groepsbegeleider (een lid van de werkgroep ‘’leren van elkaar’’.

2. Voor de groep die meegaat met een bedrijfsbezoek geldt, dat de groep minimaal 1 kritisch leerpunt terugkoppelt aan het bezochte bedrijf. Zodat het bedrijf leert van mensen van buitenaf die met een frisse blik naar het proces kijken. Alle leerpunten worden verzameld door de groepsbegeleider en binnen 1 week aan het bezochte bedrijf teruggekoppeld.

Status: Loopt, 15 november 2013 eerste bedrijfsbezoek

1 Reactie op Leren van elkaar door bedrijfsbezoeken

 1. alicia schreef:

  Beste allen,

  Er zijn momenteel nog 2 plekken over voor het bedrijfsbezoek aan Scania.
  Opgeven kan nog tot aanstaande zaterdag (2 november).

  Met vriendelijke groet,

  Alicia Dessens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>