Mooie presentaties lean-scripties studenten!

Het tweede LCN-NL event, dit jaar bij Avans Hogeschool te Breda, is afgesloten met twee messcherpe pecha kucha’s. Norbert Schotte is in juni 2014 afgestudeerd aan de Avans Hogeschool in de Bouwtechnische Bedrijfskunde en heeft zijn afstudeerwerk De Perfecte Voorbereiding toegelicht. Rianne Blom is juni 2014 afgestudeerd aan de Technische Universiteit Delft bij CME, een combinatie van civiele techniek, management en engineering. De titel van haar afstudeer werk was Embracing Change – The Road to Improvement?

Norbert constateert dat ‘het traditionele voorbereidingsproces in de bouw leidt tot faalkosten, wantrouwen en ergernissen bij de betrokken partijen’. Concurrent engineering en transparantie tussen partijen verlagen de faalkosten. Norbert noemt deze benadering De Perfecte Voorbereiding, met als ondertitel: Een onderzoek naar de mogelijke invloed van concurrent engineering en financiële transparantie op faalkosten en wantrouwen in de bouwsector.

Rianne heeft het lean concept uitgebreid met agile. Waar lean construction aanwijzingen geeft hoe waarde te creëren en verspilling tegen te gaan bij een project waarvan het resultaat vast staat geeft agile management aanwijzingen voor een ontwikkel- en ontwerpproces waarbij nog naar de oplossing gezocht wordt. SCRUM regelt de groepsdynamiek van het ontwerpteam. Agile is hot in software ontwikkeling maar ook bekend in de bouw als agile construction. Wat de Last Planner methode is voor lean construction is SCRUM voor Agile management.

Beide presentaties boden ons het zicht op het beste van hogeschool en universiteit.
Namens de jury,
Ype Cuperus

Dit bericht is geplaatst in LC Summit, Lean Bouwen Afstudeer Award, Symposium. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *