Workshops

Workshop #1: Tower of Infinity – Ir. Marc van den Berg (promovendus Universiteit Twente)

Een toren ontwerpen en bouwen volgens een geïntegreerd contract
Uw bedrijf heeft een prestigieus contract in de wacht gesleept: het ontwerp en de bouw van een multifunctionele wolkenkrabber middenin een grote stad. De klanteisen zijn hoog, de markt voor bouwmaterialen is continu in beweging en het aantal productiemiddelen is beperkt. Het is aan u de taak om dit project tot een goed einde te brengen!

Foto tower of infinity workshop

Dit is het thema van een serious game ontwikkeld aan de Universiteit Twente: Tower of Infinity. Deze serious game simuleert een situatie waarin een toren moet worden ontworpen en gebouwd volgens een geïntegreerd contract (Design & Construct). Spelers hebben vier teams beschikbaar die aan de hand van LEGO-stenen een Bouwwerk Informatie Model (BIM) kunnen modelleren, bouwmaterialen inkopen en het gebouw op de bouwplaats afbouwen. U wordt tijdens deze workshop uitgedaagd om deze processen zo slim mogelijk in te richten zodat verspilling minimaal is!


Workshop #2: Inspirerend Ontwerpen – Dr. Ir. Anika Embrechts (docent/onderzoeker Saxion, LEGO Education Innovation Studio)

Creatief en modulair bouwen met LEGO
In deze workshop gaan we aan de slag met inspirerende ontwerpideeën voor de toekomst. Hoe komen modulair bouwen en creatief ontwerpen samen? LEGO laat al jaren zien dat modulair bouwen en creativiteit elkaar geenszins in de weg staat, maar juist een wereld van mogelijkheden opent. Gezamenlijk verkennen we in deze hands-on workshops via een creatief ontwerpproces met LEGO de mogelijkheden die modulair bouwen ons in de toekomst te bieden heeft. Hierbij maken we onder ander ook gebruik van technieken vanuit Design Thinking for Educators.

Logo LEGO Education Innovation Studio

De LEGO Education Innovation Studio van Saxion is opgericht om technologie in de regio Twente te stimuleren en kinderen op jonge leeftijd kennis te laten maken met alle facetten van techniek. Samen met de pabo ontwikkelt de studio lesmateriaal voor het primair en voortgezet onderwijs, maar ook voor studenten en docenten.
Zo maakt de opleiding Industrieel Ontwerpen graag gebruik van de studio om studenten al aan het begin van hun studie onder te dompelen in het creatieve denk- en ontwerpproces dat ze nodig hebben om succesvol te zijn als ontwerper in de 21e eeuw.


Workshop #3: 3D-printing – Dr. Ir. Mieke Oostra
(Lector Innovatieve technologie in de bouw – Saxion Hogeschool)

The sky is the limit met pull production – 3D printing
Leidt standaardisatie en industriële productie tot eenheidsworst? Nee, juist niet! Door nieuwe productietechnologie kan elke klant exact krijgen wat hij of zij wil. 3D-printing en lasersnijden zijn voorbeelden van nieuwe technologieën die het mogelijk maken om op betaalbare wijze individuele stuks te produceren. Hiermee wordt meerwaarde gecreëerd voor de klant, wat naadloos aansluit op het LEAN gedachtegoed.LOGO Programma Betatechniek

In de workshop 3D-printing kruip je in de huid van de eindgebruiker. Je ervaart op welke belangrijke onderdelen je kunt mee ontwerpen en zelfs mee produceren met behulp van 3D-printing. De mogelijkheden om toegevoegde waarde voor de klant te creëren staan centraal. Ontwerp, modelleer
en print: The sky is the limit.Workshop #4: Plug-and-play installaties – Chris van Vilsteren (Manager realisatie en Triple-p Production Centre – Unica)

Modulaire installaties als koppelbare bouwsystemen
Geen wir war aan installaties, maar een overzichtelijk geheel op basis van een modulair systeem. Hierin zijn installatietechnische elementen als luchtverversing, koeling, verwarming, naregeling, verlichting- en werkplekvoeding  op compacte wijze zijn geïntegreerd in één element. De complexe traditionele installatie wordt daarmee gereduceerd tot een plug-and-play installatie van eenvoudig koppelbare bouwstenen.
Wat kunnen we hier van leren en wat kan beter?


Workshop #5: 1-dagsrenovatieconcept – Jurgen van het Erve (Bedrijfsleider bij Janssen de Jong Bouw Hengelo)

In 1 dag een oude woning in bewoonde toestand renoveren
Het 1-dagsrenovatieconcept van Janssen de Jong Bouw Hengelo tovert in één dag een verouderde systeemwoning om (bewoond!) tot een energie neutrale woning. Dit stelt hoge eisen aan techniek, maar ook aan proces en sociale setting. Janssen de Jong heeft een bijzondere planning opgezet om met betrokken partijen de wanden, dak, vloer en installatie vlekkeloos te assembleren.

Jurgen van het Erve neemt u mee in zijn afwegingen en beslissingen, die geleid hebben tot deze methode. Hij presenteert in 20 minuten het onderliggende werkproces. Hierna kunnen de aanwezigen discussiëren en met verbetersuggesties komen. Deze interactie daagt deelnemers uit tot meedenken en leveren van inbreng, zodat de aanwezige kennis wordt aangesproken!


Workshop #6: Woonconcept verbeteren – Marcel Egberink (teamleider Basiswonen Trebbe)

Successen en valkuilen van een woonconcept
Basiswonen van Trebbe Bouw levert een fraaie woning, snel en degelijk gebouwd voor een scherpe prijs. Het lijkt op het verhaal van Toyota, namelijk sneller, beter en goedkoper! Dagelijks is men bezig de prestaties van het concept aan te scherpen, herverdelen van werkbatches, uitdagende versnellingen tegen hoge kwaliteit: geen opleverpunten. Is dit concept nu geheel klaar en kan het niet meer verbeteren?

Marcel Egberink neemt u mee in het concept dat in de afgelopen jaren is ontwikkeld. De successen en de valkuilen die er in een dergelijke ontwikkeling zitten zijn bijzonder aansprekend. Zoals de noodzakelijke samenwerking met partners dat blijft steeds interessante voorbeelden opleveren. Marcel zal na zijn toelichting op het concept en zijn lean inbreng, de groep uitdagen om hierover te discussiëren. Welke suggesties heeft de groep en welke vragen wil de groep nog beantwoord hebben?