Wat weten we van lean in de ontwerpfase?

IrisDTommeleinWe zijn met z’n allen druk bezig met lean transformaties, zodat er beter gepresteerd wordt voor de klant met minder gedoe en meer plezier. Bouwplaatsmedewerkers worden betrokken bij planningen en verbeteringen gedurende de bouw. Zienderogen verdwijnen de schuttingen tussen alle verschillende partijen, tenminste op het niveau van de bouwplaatsmedewerkers.

Dit is een mooie eerste stap. Eerst eens zorgen dat er voorspelbaar opgeleverd wordt, zodat het ene project niet het andere verstoort. Anders krijgt men met ongeplande piekbelastingen te maken die weer fouten in de hand werken. Voorspelbare opleveringen voor de klant, waardoor ze meer vertrouwen krijgt in haar bouwpartners. En hopelijk van daaruit meer vrijheid, waardoor innovatie de ruimte krijgt.

Maar wie weet hoe lean in de ontwerpfase er eigenlijk uitziet? Gewoon, gezamenlijk ontwerpen of concurrent engineering denken de meesten. Hoewel een belangrijke randvoorwaarde, is dat slechts een beginnetje. Want hoe zorgen we voor innovatieve oplossingen, die extra waarde voor de klant leveren en die ook nog eens binnen haar budget vallen? Hoe weten we de beste oplossingen te selecteren? Daar vertelt Prof. Iris D. Tommelein meer over in haar (NL gesproken) workshops en gastcollege met als onderwerpen: Target Value Design (TVD), Set-Based Design, en Choosing by Advantages (CBA).

Dit bericht is geplaatst in Blog, LC Summit. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *